Where is the love?

Du vet når du ser noe som plager deg så ofte at det til slutt fyller hele deg og du bare må få det ut? Vel, here we go;

Norge skal liksom være verdens beste land å bo i. Vi har mer penger enn hva vi strengt tatt trenger, et bedre helsevesen enn de fleste, og et skolesystem å være utrolig stolte av. Vi har det så bra at mennesker i andre deler av verden ikke tror på oss når vi prøver å forklare hvordan alt fungerer. JA, vi betaler skatt, men til goder vi får masse igjen på. Du kan få gratis utdanning ved høgskole aller universitet i Norge. I USA sparer folk hele livet for å kunne sende barna sine på college. Ser nordmenn dette? Nei. Jeg kjenner uttalige mennesker som bare er et par år eldre enn meg og ikke har gjort en dritt for å skape en fremtid for seg selv etter videregående. De starter stort sett med den klassiske "Skal bare ha et friår for å jobbe" også bor de hjemme og flipper burgere til de plutselig står der og er 25 år og dummere enn en 14 åring. Flott liv, du. 

Jeg kjenner også mange som ikke har en jobb engang. De sitter hjemme og oppdaterer facebook med "Har vasket kær og ryddet stua i dag. Nå er det straks middag!" Åååh, du må være såå sliten nå, etter DEN hektiske dagen! Det er nå en ting at du velger å kaste bort livet ditt sånn, men det er spesielt nå i det siste mennesker som ofte faller innenfor den lavt- utdannede gruppen (rart det der..?) har skrevet litt mer enn fantastisk uinteressante facebook statuser. De meldingene som har dukket opp på veggen min i det siste får det til å vri seg i magen min og jeg kjenner at nok er nok. En ting er at du er dum, men å begynne med det rasistiske hånet du nå gjør, det er lavt. Noe så enkelt som at SMÅ, USKYLDIGE BARN har laget doble flagg får et helt land til å gå av skaftet og slenge rasistiske ytringer i alle retninger. Hva har skjedd med tittelen "Verdens beste land å bo i"? Er det virkelig slik oppførsel dere vil vise disse barna at er greit? Å hagle hatmeldinger og trusler på internett? Gjerne da også anonymt, slik at du ikke trenger å stå for det du sier i etterkant. Nei, så siviliserte da gitt. Jeg er enig i at det har vært flere episoder da mennesker med en annen opprinnelse enn Norsk har skapt mye bråk og uro, men det jeg ikke forstår er hvordan vi tror at det skal endre seg i fremtiden ved å behandle barneskole- barn slik. 

Et punkt som er viktig å nevne her er at det har vært MYE feilinformasjon når det gjelder dette, det var aldri snakk om å erstatte noe som helst. Det var en klasse på en skole som ville bruke begge. Jeg syns det er skammelig å se hvordan mennesker jeg deler opprinnelse og nasjonalitet med behandler andre mennesker på den måten. Vet du hvordan det er, kanskje? Å flytte til et nytt land med nye skikker og tradisjoner og prøve så godt du kan å passe inn? Det gjør nemlig jeg. Jeg tror egentlig ikke de 22 åringene som sitter hjemme og deler hatmeldinger som sier "Dra tilbake dit du kom fra", og "Jeg vil ikke ha deg her"  har den fjerneste ide om hvordan disse barna egentlig har det. Tror du de valgte å komme hit? Tror du de ville flytte fra alt de noengang har holdt kjært? Er det virkelig slik vi skal ta de i mot? Jeg kjenner jeg er kvalm av den nasjonalismen dette emnet bringer frem i mine egne landsmenn. Er det dette som er å være norsk? Jeg håper inderlig ikke det. 

Vi Nordmenn klarer bare å identifisere oss med mennesker som ser ut som oss, og har våre moraler vi da? Er det virkelig blitt slik? Når bomben smalt i Boston viste norske TV- kanaler det nesten like mye som Amerikanske gjorde, og folk hjemme visste like mye som meg om hva som skjedde. Hva med alle de terror angrepene som skjer i den østlige delen av verden da? Hva med midt- østen, Asia og Afrika? Det skjer minst like mye der, men hører vi noensinne om dem? Svaret er desverre nei. Ja, amerikanere er lette for oss å identifisere oss med, og vi godtroende nordmenn er i tillegg dumme nok til å tro at følelsen er gjensidig. Bare for å gjøre en ting helt klart: De kunne virkelig ikke visst mindre om Norge, nordmenn eller Skadinavia generelt. For dem er vi en stat i landet Europa, og det er et ubetydelig fåtall som i det hele tatt kan plassere oss på kartet. Men en ting skal de ha, disse amerikanerne, de har fått meg til å føle meg hjertelig velkommen siden dag én. Selv den dag i dag, etter å ha bodd her i over 9 måneder, blir jeg fortsatt ønsket velkommen til USA av nye mennesker jeg møter. De spør alltid om jeg liker meg her og blir alltid like glade når jeg sier at jeg elsker det. De ønsker meg til og med velkommen tilbake ved senere annledninger når vi skiller lag. 

Nå spør jeg deg; Har du som nordmann noen gang sagt "Velkommen til Norge! Jeg håper du trives!" til en person med en annen nasjonalitet? Har du noengang følt en glede ved å se at noen har lyst til å bo i Norge og bli en del av vårt samfunn? Jeg tror dessverre de aller fleste her vil si nei, og det sårer meg dypt. 

Jeg tror ingen skjønner hvor lite som skal til. I går var det en 7. klassing ved en skole i nærområdet som hang seg fra football målet her. Hun orket ikke mer, og i brevet til rektor skrev hun at det var problemer i hjemmet, og mobbing på skolen som var grunnen. 7. Klasse. Hun var 12 år og hadde hele livet foran seg. Er det så vanskelig å bare rekke ut en hånd til de som ikke har noen? Jeg håper virkelig at dette lærte noen en lekse, og at vi må innse at vi ikke kommer noen vei ved å tenke meg først hele tiden. Hvor ble det av den nestekjærligheten alle maser så om? Hvor ble det av medfølelse, godhet og nye sjanser? Når ble du en som kan bestemme hva som er galt og hva som er rett? Når ble du bedre enn noen andre pga. hva du har eller hvordan du ser ut? 

 

 

 

Nå håper jeg inderlig alle innser at man kommer lengst ved å tale godt, og at ytringsfrihet er en gave vi ikke skal ta for gitt. Den er farlig når den misbrukes. 

- Elly

2 kommentarer

Isabella

09.05.2013 kl.23:51

dette er det mest fantastiske innlegget jeg noen gang har lest. Herregud som det fikk meg til og tenke. Er så enig i alt det du sier!

Elly i USA

10.05.2013 kl.01:20

Isabella: Tusen takk! Glad det er flere som føler det sånn! :)

Skriv en ny kommentar

Elly i USA

Elly i USA

17, Kragerø

Heisann! Jeg er utvekslingsstudent i USA skoleåret 2012/2013 med STS High school. Jeg lever i nuet og kjører YOLO all the way! 'Murica<3 Jeg er lidenskapelig opptatt av fotografering og utfordringer som setter kreativiteten min på spissen. Detaljfrik. Perfeksjonist. Temperamentsfull. Det største kaoset du noengang vil møte. Om ikke annet er oppgitt: © Elly Kittilsen på alle bilder/videoer/tekster Kontakt: elly.kit@hotmail.com

. bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits